Laptop question -- how much 'cache' space do I have?

Video games, electronics and gadgets, elf ears and more

Moderator: Moderator

Post Reply
User avatar
Boinkity_Boink
Stew Ingredient
Posts: 8067
Joined: Tue Jan 29, 2013 2:38 am

Laptop question -- how much 'cache' space do I have?

Post by Boinkity_Boink » Mon Jul 03, 2017 3:05 pm

This one should be a layup for anyone with a modicum of knowledge about computers. How much cache do I have? Is it 2.6 GHz? If so, it seems like lots of laptops have this much. Does it cost a lot to move to the next level?

Computer snapshot.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
muthafunky
Stew Ingredient
Posts: 22066
Joined: Tue Jan 04, 2005 12:50 am

Re: Laptop question -- how much 'cache' space do I have?

Post by muthafunky » Tue Jul 18, 2017 11:41 pm

2.6 GHz is your clock speed. Google says the cache size is 3 MB. I have to admit, I've never bothered to look at cache size. Even clock speed isn't something I really look at, most important thing is number of cores. RAM and GPU are all I care about these days.

https://ark.intel.com/products/72164/Intel-Core-i5-3230M-Processor-3M-Cache-up-to-3_20-GHz-rPGA

User avatar
twodogs
Stew Ingredient
Posts: 7181
Joined: Fri Jan 21, 2005 7:21 pm

Re: Laptop question -- how much 'cache' space do I have?

Post by twodogs » Tue Jul 25, 2017 5:00 pm

If your cache isn't large enough you can increase your virtual memory.

https://support.microsoft.com/en-us/help/15055/windows-7-optimize-windows-better-performance
More irrational spitefulness coming from twodogs...

User avatar
mad hatter
Stew Ingredient
Posts: 22964
Joined: Thu Apr 17, 2014 7:08 pm

Re: Laptop question -- how much 'cache' space do I have?

Post by mad hatter » Tue Jul 25, 2017 5:08 pm

This is about time for an Apple fanboi to jump in
Anyone can go by horse or rail, but the absolute best way to travel is by hat.

User avatar
muthafunky
Stew Ingredient
Posts: 22066
Joined: Tue Jan 04, 2005 12:50 am

Re: Laptop question -- how much 'cache' space do I have?

Post by muthafunky » Tue Jul 25, 2017 7:18 pm

Worrying about caches and virtual memory sound like things from 1998

User avatar
CatScanMan
Goat Roper
Posts: 15788
Joined: Wed Oct 19, 2005 3:46 pm

Re: Laptop question -- how much 'cache' space do I have?

Post by CatScanMan » Thu Jul 27, 2017 7:58 am

Cache in this case is memory in the processor. You can't change it without changing your processor which to can't practically do on a laptop.

What's the context this has arisen?

User avatar
egjeg
Stew Ingredient
Posts: 4503
Joined: Sat Jan 05, 2013 5:36 am

Re: Laptop question -- how much 'cache' space do I have?

Post by egjeg » Tue Aug 08, 2017 10:53 am

It has three cache levels (L1, L2, and L3). L1 being faster and smaller, and L3 being larger and slower.

A 32-KB instruction and 32-KB data first-level cache (L1) for each core
• A 256-KB shared instruction / data second-level cache (L2) for each core
• Up to 8-MB shared instruction / data third-level cache (L3), shared among all cores
Last edited by egjeg on Sat Jun 04, 2031 4:13 am, edited 5,730,142 time in total.

Post Reply